Den borgerliga regeringen vill underlätta för folk med bostadsrätter att hyra ut sin lägenhet. I dag får man ta ut en hyra i andra hand som motsvarar den normala kostnaden för en motsvarande hyreslägenhet. Med det nya förslaget skall man få ta ut en hyra som motsvarar räntekostnaden. Bostadsminister Stefan Attevall redogör den 3 oktober i SvD för vad det nya förslaget innebär.
Exempel: Om man har köpt en lägenhet för 3 miljoner och betalar 3,5% i ränta blir det 105 000 kr per år i bruttoränta. Nettokostnaden efter ränteavdraget c a 70 000, d v s c a 6000 per månad. Till det bostadsrättsavgiften som kan variera, men låt oss säga 3000. En andrahandshyra på 9000 således.
Man skall dessutom få hyra ut den bostad man inte behöver under längre tid än för närvarande.
Tanken med reformen är att fler tomma lägenheter hyrs ut. Det kommer säkert att fungera och det är kanske svårt att se några större problem med reformen.
Problemet ligger på ett helt annat plan, nämligen att de regler som finns i dag inte efterlevs, varken för hyresrätter eller bostadsrätter som hyrs ut i andra hand. När det gäller hyresrätter får man bara ta ut den hyra man själv betalar + max 15% om lägenheten är fullt möblerad med hög standard, annars 10%. Det är bara att gå in på Blocket och titta på de annonser som finns där för att jämföra med verkligheten. En lägenhet på 40 kvm Södermalm tar man ofta ut en andrahandshyra på runt 10 000 kr för. Men den verkliga hyran är bara på ungefär hälften, inklusive det tillåtna påslaget på 10-15%. De olagliga andrahandshyrorna är så utbredda att det är svårt att hitta lägenheter med lagliga hyror. Och gör man det är det förmodligen en bedragare som försöker hyra ut en lägenhet som inte ens finns. (De lever också högt på bostadsbristen, speciellt i Stockholm.) På två år luras den som hyr i andra hand på över 200 000 kr. I de flesta fall lär pengarna gå oskattade rakt ner i fickan på den som hyr ut.
Andrahandshyran för bostadsrätter ligger i regel ännu högre. Det är inte ovanligt att en lägenhet som enligt lagen skulle kosta 7-8000 i verkligheten kostar 17-18000. Här blir man alltså lurad på över 300 000 på samma tid. Och den som hyr ut får en skattefri inkomst i samma storlek, samtidigt som man troligen har fått se sin lägenhet stiga i värde med ytterligare ett par hundratusen på samma tid. På vems bekostnad?
Den här kriminaliteten sker helt öppet och varken politiker eller rättsväsendet gör något åt det. Det här har lett till en oacceptabel polarisering bostadsmarknaden. På ena sidan staketet finns de som äger en bostad eller som har ett förstahandskontrakt. På den andra de som behöver en bostad och som den första gruppen utnyttjar för att olagligt berika sig själva. Och ingen verkar bry sig. Varför har det svenska rättssamhället kollapsat så totalt på detta område? Beror det på att de som har makten huvudsakligen finns på den gynnade sidan av staketet, som själva utnyttjar systemet eller som har barn eller kompisar som gör det? Är det därför som både politiker och åklagare ser mellan fingrarna?
En reform av det slag som bostadsministern föreslår förvärrar den rådande situationen ännu mer så länge de regler som finns ändå inte respekteras, varken av de som bryter mot dem eller de som ansvarar för att bevaka deras efterlevande. Konsekvensen av förslaget kommer troligen att bli att de som äger en bostad uppfattar reformen som carte blanche för att ta ut ännu högre hyror än i dag. Vem kommer att kontrollera att de hyror man tar ut inte överstiger vad lagen föreskriver? Många kommer säkert att tro att man kan ta ut hela bruttoräntan och därutöver både amorteringskostnader och ett "litet påslag" - eftersom lägenheten finns i ett attraktivt område och eftersom "alla andra" gör det. Det finns i dag ingen som helst tilltro i samhället att de som har till uppgift att beivra den sortens brottslighet kommer att göra det i framtiden, eftersom de hittills inte ens har försök. Trots att allt sker inför öppen ridå.
Stefan Attevall, se till att de lagar som redan finns för andrahandsuthyrning efterlevs innan ni inför nya!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar