onsdag 8 augusti 2012

Klumpigt av Bildt

Ett svenskt flygplan flög utan tillstånd in över Vitryssland och släppte ner någon form av propaganda mot den vitryska regeringen. Varför får vi inte reda på vad det var? "Fredsnallar" var beteckningen i en nyhetssändning. Men vad var det egentligen? Fanns det text med kritik av regimen i de paket som släpptes från flygplanet? Kände svenska regeringen till projektet eller stödde det? Varför får vi inte reda på vad som egentligen hände och vem som låg bakom?

Att vi har en klumpig utrikesminister som ibland låter stöddigheten gå före sans och diplomati visste vi alla sedan tidigare. (Se t ex intervjun i SvD den 8 augusti.) Vad hade hänt om ett vitryskt flygplan hade kränkt svenskt luftrum  och släppt ner propaganda mot svensk politik? Och om de vitryska myndigheterna sedan applåderat på samma sätt som den svenska gör?? Hade det inte också fått diplomatiska konsekvenser?

Förslagsvis gör svenska journalister sitt jobb och gräver fram vad som ligger bakom det som har hänt och speciellt Bildts och den svenska regeringens roll i det svenska flygplanets aktion. Varken vi eller Vitryssland, speciellt inte de som den här idiotiska aktionen syftar till att stödja, har något intresse av att kontakten med Vitryssland bryts. Och Bildt borde agera som en riktig utrikesminister i stället för att strö populistiska förolämpningar mot en regim som reagerar precis som den har anledning att göra med tanke på den svenska kränkningen av deras luftrum och efterföljande förolämpningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar