fredag 14 oktober 2011

Oklara regler och orimlig praxis för riksdagsmännens dubbla boende

Nu har jag läst reglerna kring ersättning för dubbelt boende/övernattningslägenheter lite mer noga. Om det inte finns något annat regelverk än detta, så är det verkligen inte mycket att hänga i julgran som bevis för att Juholt gjort fel. Den information som nu står på Risdagens hemsida ser visserligen ganska tydlig ut, men är upplagd nu i efterhand. Och den texten handlar inte om vad som står i reglerna, utan om hur någon på Riksdagen nu tycker att man bör tillämpa reglerna. I vilket fall kan dessa formuleringar inte ha någon betydelse för att döma hur folk handlade innan de ens blev publicerade. Nej, gå i stället till regelverket och läs vad som står där!

Hur kristallklart är det där vad som gäller om man hyr en lägenhet som inte tillhandahålls av Riksdagen? Om det vore kristallklart och Håkan Juholt öppet har redovisat att han bor tillsammans med sin kvinna, (vilket han har enl SvD 14 okt) varför har i så fall Riksdagens tjänstemän betalat ut felaktig ersättning år efter år?

En annan sak är tillämpningens rimlighet. Om man har dubbelt boende som riksdagsledamot, och om  man kan ordna så att man kan bo tillsammans med sin partner i Stockholm i stället för att bo ensamma på var sitt håll, vad är det för problem med det? Om riksdagsledamoten får samma ersättning i båda fallen, uppstår ju ingen extrakostnad för samhället. Är det mer rimligt att "riksdagsfamiljen" skall bestraffas ekonomiskt för att de kan bo tillsammans när ledamoten arbetar i Stockholm? Eller vill vi helst att riksdagsledamöter utanför Stockholm skall vara singlar? Det här handlar inte om något vanligt bostadsbidrag. Det handlar om att den som har en bostad utanför Stockholm inte skall drabbas av en extra bostadskostnad för att man blir invald i Riksdagen. Borde inte den principen också gälla för familjen som helhet? (Anna Greta Leijon verkar inte tycka det, utan försöker appelera till populism och den svenska avundsjukan i stället.)

Om mitt förtorende för (s) har rubbats av något, så är det framför allt av hur lätt en del socialdemokrater rycks med, hakar på och i vissa fall underblåser hetskampanjen mot Juholt. Att det pågår en rättslig och objektiv prövning verkar för många av dem mest vara en bisak. Hur kommer den här hetskampanjen att påverka vad folk i allmnänhet tror? Vilken position skall själv jag inta som kommer att gynna mig själv på sikt? För många socialdemokrater verkar sådana frågor just nu uppta mycket mer av deras uppmärksamhet än att ta reda på vad som verkligen har hänt. Det är i kriser som vänskap och pålitlighet prövas. För Juholt blir den här affären ett bra sätt att ta reda på vilka han kan lita på i framtiden och vilka han bör göra sig av med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar