måndag 5 december 2022

Svaret från ISP



From: David Åhlén <david.ahlen@isp.se>
Date: Monday, 5 December 2022 at 12:38
To: krihkn@gmail.com <krihkn@gmail.com>
Subject: VB: Angående tillämpning av lagen om vapenexport efter Turkiets anfall mot norra Syrien

Hej Krister,

 

Tack för dina synpunkter. 

 

ISP:s bedömningar av enskilda mottagarländer för svensk krigsmateriel omfattas av sekretess eftersom de innehåller uppgifter som kan skada Sveriges förhållanden till mottagarländerna om de röjs. Vi kan därför inte kommentera Turkiet närmare.

 

Mer allmänt tål det att påpekas att din beskrivning av regelverket för krigsmaterielexport förbiser centrala bestämmelser. 

 

1 § andra stycket i lagen (1992:1300) om krigsmateriel anger att tillstånd enligt lagen får lämnas endast om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges internationella förpliktelser eller Sveriges utrikespolitik i övrigt. 

 

Avvägningen mellan dessa olika intressen, som i grunden är just politiska, är kärnan i den helhetsbedömning som ISP gör i varje tillståndsärende. Av regeringens senaste proposition med ändringar i krigsmateriellagen framgår att en helhetsbedömning alltid ska ske om inte ovillkorliga hinder föreligger. Se prop. 2017/18:23, s. 69, avsnittet Helhetsbedömningen

 

Ovillkorliga hinder kan exempelvis vara vapenembargon som beslutats av FN, EU eller OSSE. Om sådana hinder föreligger finns ingen möjlighet alls att lämna tillstånd. I annat fall ska alltså en helhetsbedömning göras av alla för ärendet betydelsefulla omständigheter.

 

De hinder du räknar upp är inte ovillkorliga utan villkorliga. Föreligger sådana ska de vägas mot andra intressen inom ramen för helhetsbedömningen. Om de försvars- och säkerhetspolitiska intressena befinns väga tyngre än hindren ska tillstånd lämnas. Som vi kommenterade på vår hemsida den 30 september har Sveriges ansökan om medlemskap i Nato i hög grad stärkt de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater. 

 

Jag hoppas att detta är klargörande.

 

Vänliga hälsningar,

 

David Åhlén

Enhetschef

Enheten för krigsmateriel

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar